Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Download Buku Palestina Meniti Rentetan Sejarah pdf

 Judul Buku: Palestina Meniti Rentetan Sejarah

Penulis: Dr Zainur Rashid Zainuddin, Dr Mohamad Hussaini Razali

Penerbit: Taawun Media Resources

Tahun: 2004

Jumlah Halaman: 133

Baitul Maqdis, di mana Masjidil Aqsa terletak mempunyai kedudukan yang tinggi dalam akidah Muslimin. Hal ini telah disepakati oleh semua mazhab kaum muslimin. Maka dengan itu dapat dilihat kesepakatan seluruh kaum muslimin dalam melindungi dan mempertahankan kesucian Baitul Maqdis dengan pengorbanan jiwa dan harta benda.

Di Baitul Maqdis terdapat Masjidil Aqsa yang menjadi simbol kesucian Islam yang sudah terpatri dalam suratan takdir, ianya tercermin di dalam jiwa dan kesedaran kaum muslimin sebagai Kiblat mereka yang pertama, tempat berlakunya Isra dan Miraj, kota besar Islam ketiga, negeri para nabi dan yang diberkahi dan negeri persediaan jihad.

Kini, sudah lebih 100 tahun berlalunya kongres Zionisme pertama yang diadakan di Basel Swis yang dipimpin oleh Theodore Hertzl pada tahun 1897 sekaligus menandakan munculnya Organisasi Zionis Antarabangsa (WZO).

Sehingga kini juga sudah lebih 80 tahun termetrinya Perjanjian Balfour yang terkutuk untuk mendirikan sebuah negara Yahudi di Palestina. Sehingga kini juga sudah lebih setengah abad negara Yahudi Israel berdiri di bumi Palestina. Jelas sekali kesungguhan leluhur Zionis untuk meyahudikan Baitul Maqdis yang Arab dan Islam walaupun mereka berhadapan dengan lebih 250 juta orang Arab dan lebih dari satu miliar umat Islam seluruh dunia.

Justru itu, buku ini ditulis agar diinsafi Muslim sekaliannya mengenai rentetan sejarah Masjidil Aqsa, Baitul Maqdis dan juga Palestina.

Download ebook Palestina Meniti Rentetan Sejarah pdf via Google Drive:

DOWNLOAD

Post a Comment for "Download Buku Palestina Meniti Rentetan Sejarah pdf"